ホーム>最新情報一覧>【国際交流センター】グローバルスタディ2(フィリピン/セブSL)の活動報告(1)

【国際交流センター】グローバルスタディⅡ(フィリピン/セブSL)の活動報告①

2月8日より開始された『グローバルスタディⅡ(フィリピン/セブSL)』の現地からの報告が届きましたので、ご紹介します。

このプログラムでは、「フィリピンのコミュニティと教育問題を体感する」をテーマに、主にフィリピン・パナイ島のコミュニティでサービスラーニング活動を実施予定で、尼崎・三木両キャンパスの23名が参加をしています。

≪現地からの報告≫
    2月9日(月)は本学の協定校であるフィリピン大学セブ校を訪問し、フィリピン大学セブ校政治学専攻の学生とフィリピン大学附属高校の学生と交流アクティビティを行いました。

各グループに本学学生4-5名+フィリピン大学セブ校大学生10名以上+フィリピン大学セブ校付属高校7名以上の計5グループで、グループワークを行いました。

テーマは防災。今回は特に地震、台風、洪水、津波の防災について主に考えました。
    本学の学生は日本の防災に関する取り組みや技術について、フィリピン大学セブ校の学生はフィリピン、特にセブにおける防災や政策について、それぞれの知識を交換しました。各グループ2名(本学学生1名、フィリピン大学セブ校学生1名)の代表者がグループワークの成果を全体に発表しました。その後、今年卒業する2名のフィリピン大学セブ校政治学専攻大学生による卒論発表を聞きました。タイトルは、「都市間共同洪水対策と制御排水管理ーセブ市、マクタン市、タリサイ市における政策ー」。
    参加学生は両国の防災の現状のみならず、地域の防災プログラムを実施する際に政治制度が果たす重要な役割について、相互に学びました。

The 23 students for the Cebu Global study had interactive group activities with the political science and high school students of the University Philippines in Cebu. There were a total of five groups. Each group had four or five students from KUIS, at least 10 students from U.P. and at least 7 students from U.P. high school. The topic of their interaction was disaster prevention. Disaster includes earthquake, typhoon, flood and tsunami. KUIS students shared their knowledge about disaster prevention measures and technologies in Japan while U.P. students talked about disaster prevention and related policies in the Philippines, particularly in Cebu. Then two representatives, one from each school, shared to everybody what they talked about in their group.
    This activity followed by a presentation of two graduating political science students of their graduation thesis. The title of their research is “Inter-City Governance Towards an Integrated Flood and Control Drainage Management: The Case of Cebu City Mactan City and Talisay City.” The students learned from each other not only about the topic itself but also how political system can play an important role in the implementation of any kind of community program.